Refleksi ( Sh ). Keluar untuk memasuki lama kepada baru. Oleh Fabian Massa.

Diterjemahkan dari Bahasa Sepanyol ke Bahasa Melayu dengan Google Translator .


Khazanah saham Hikmat dengan kami: Keluar untuk memasuki lama kepada baru.


Berfirmanlah TUHAN kepada Abraham dan diarah meninggalkan rumah bapanya dan tanahnya ke tempat yang Dia akan menunjukkan kepadanya . Abraham percaya dan datang ( Kejadian 11.31 ) dan apabila masa yang menyeberangi Efrat dan memasuki Kanaan .

Apabila Allah membawa Israel keluar dari Mesir ( simbol penindasan di Dunia) menjadikan mereka menyeberangi Laut Merah ( Ex.13.22 ), membawa Israel untuk Desert di mana dia dilayan untuk diri dilucutkan satu perkara yang telah diperbadankan di Mesir pemikiran mereka dan belajar untuk beriman kepada Firman Tuhan :


8 " Berhati-hati untuk mengikuti semua perintah-perintah yang aku perintahkan kamu hari ini, bahawa anda boleh hidup , anda telah meningkat dan memiliki tanah yang dijanjikan TUHAN dengan sumpah kepada nenek moyang anda. 2 Ingat bahawa selama empat puluh tahun TUHAN Allahmu kepada kamu semua jalan padang gurun, dan rendah hati anda diuji untuk mengetahui apa yang ada di dalam hati anda dan lihat sama ada anda perintah-Nya . 3 Dia merendahkan anda , menyebabkan anda untuk kelaparan dan kemudian makan dengan manna , yang tidak kamu tidak juga datuk nenek anda telah diketahui, untuk mengajar anda apa yang tidak hidup dengan roti sahaja * manusia, tetapi segala sesuatu yang datang dari mulut Tuhan. 4 Semasa mereka empat puluh tahun saya tidak menghabiskan pakaian mereka memakai , tidak bengkak pies.5 anda tahu dalam hatimu, bahawa sebagai ibu bapa * mendisiplinkan anak -anaknya, demikian Tuhan disiplin Allahmu ti.6 Perhatikan arahan Tuhan Allah anda dan ikut témelo cara beliau. 7 Untuk Tuhan Allah anda membawa anda ke dalam tanah yang baik , tanah dengan sungai dan kolam air , dengan mata air yang mengalir di lembah-lembah dan bukit , 8 tanah gandum dan barli, anggur dan pokok ara dan delima, daripada pokok-pokok zaitun dan madu, 9 tanah di mana roti tidak akan berkurangan dan anda akan kekurangan di mana apa-apa, suatu negeri yang batu mengandung besi dan bukit yang melahirkan tembaga. Ulangan 8,1-9


Tetapi malangnya generasi yang tidak percaya apa yang Tuhan kata dan binasa di padang gurun :
Jika anda mendengar suaranya,

8 tidak mengeraskan hati anda pada Meriba , [ a]
    seperti hari itu di Massah [b ] di padang gurun,
9 apabila bapa anda tergoda saya,
    apabila saya diuji,
    walaupun setelah melihat kerja-kerja saya.
10 Selama empat puluh tahun saya marah
    dengan generasi itu;
dan berkata, " Mereka adalah orang-orang sesat
    tidak diketahui cara saya. '
11 Dan dalam kemarahan saya , saya mengisytiharkan dengan bersumpah
    "Mereka tidak akan memasuki rehat saya." Mazmur 95. 7b - 11 BIS .Penulis buku Ibrani ( 3,12-19 ) dengan jelas menerangkan petikan ini:
12 Lihat kepadanya , adik yang tiada seorang pun yang mempunyai berdosa , jantung tidak percaya yang berpaling dari Allah yang hidup. 13 Sebaliknya , semasa ini "hari ini" Tetapi menggalakkan satu sama lain setiap hari , supaya mana-mana anda akan keras melalui tipu muslihat dosa. 14 Kami telah datang untuk berkongsi dengan * Kristus jika kita berpegang teguh hingga akhir keyakinan kita mula-mulanya. 15 Seperti yang baru sahaja berkata:
" Jika hari ini anda mendengar suaranya,
    tidak mengeraskan hati anda
seperti yang berlaku di dalam pemberontakan itu . "[ c]


16 Sekarang , yang orang-orang yang mendengar dan memberontak ? Tidak semua orang-orang yang meninggalkan Mesir yang diketuai oleh Musa? 17 Dan terhadap siapakah dia marah selama empat puluh tahun ? Bukankah dengan orang-orang yang berdosa, yang mati di padang gurun ini? 18 Dan kepada siapa bersumpah Allah tidak akan memasukkan perhentiannya , tetapi kepada mereka yang menderhaka [ D] 19 Seperti yang kita lihat, mereka tidak dapat masuk dalam kerana kekufuran .

Bahawa generasi pertama mati di padang gurun . Untuk memasukkan terpaksa menyeberangi Laut Merah dan meninggalkan , terpaksa menyeberangi Jordan ( Joshua 3). Hanya anak-anak mereka dan mereka berjaya memasuki Kanaan .
Begitu juga hari ini , umat Kristian perlu melakukan dua pergerakan asas:

  1. * Keluar dari Dunia ( taubat ) untuk pergi ke mana TUHAN akan merawat (ingat bahawa walaupun selepas pembaptisan Kristus menghabiskan 40 hari di padang gurun di mana beliau dibicarakan - Matius 4).
  2. * Setelah menukar belajar untuk berjalan dengan iman membawa dia menyeberangi "Jordan rohani" iaitu untuk hidup oleh iman.


Ini petikan dari satu pihak yang lain adalah jelas daripada Ibrani 5 (di mana murid-murid tidak memahami kitab-kitab dan oleh itu tidak bertindak ke atasnya, mengapa berputar pada diri mereka sendiri tanpa memajukan ) dan Ibrani 6 yang sudah berpengalaman dalam mengamalkan "Firman Hakim Negara. "

Sesiapa yang tidak membuat lintasan kedua, tidak akan masuk ke dalam Kerajaan :

  1. * Tidak cukup untuk berada di dalam gereja setiap hari Ahad tetapi berkumpul dan meletakkan ajaran ke dalam amalan. ( Yeremia 7,4-5 )
  2. * Tidak cukup untuk " Tahu Word " , anda perlu hidup dengan mereka. Apabila Nikodemus , seorang pakar dalam undang-undang, datang kepada Yesus Beliau berkata adalah perlu untuk dilahirkan semula air ( taubat ) dan Roh ( pengurapan Roh Kudus ) untuk melihat (dan masuk) ke dalam Kerajaan Allah ( John 3) .


Untuk semua ini, kita perlu berkembang dalam pengetahuan Firman Allah dan pembentangan yang sama. Walaupun skim kebanyakan gereja-gereja hari ini seolah-olah seperti orang yang bergerak dalam " Cara Kristian" kekal, iaitu, dilihat dan diiktiraf oleh " selalu" , dan kerana ini diletakkan untuk memimpin, untuk mengawasi, mengetuai Kementerian sebagai Elder atau Imam, dan lain-lain . tetapi tahu / memahami Kitab ( Oleh itu tidak dilaksanakan ) sebenarnya telah maju dalam struktur tadbir urus Gereja , yang tidak semestinya bermaksud kemajuan atau mempunyai pertumbuhan rohani.

Ia tidak boleh diterima bahawa pemimpin / orang-orang tua tidak tahu Alkitab. Sudah tiba masanya untuk berubah.


Ia adalah perlu untuk menyeberangi dari Ibrani 5 Ibrani 6. [ 1] Minggu 70 adalah kira-kira untuk memulakan , adakah kita bersedia? .


___________________________

[ 1] http://www.tesorosdesabiduria.com/2013/02/estancamientoespiritual-parteii_9.html ; http://www.tesorosdesabiduria.com/2013/02/spiritual-stagnation-part-ii-advancing.html

Comentarios

Entradas populares de este blog

ИССЛЕДОВАНИЕ . Мы живем , потому что Бог вдохнул жизнь в нас. По Фабиан Масса.

Дослідження . Один долар і масонські символи . За Фабіан Масса.

STUDY. El culto a la diosa Asera: ¿Es cosa del pasado o esta vigente? By Fabian Massa