Kajian. Nubuatan Yehezkiel daripada pengepungan Yerusalem. Oleh Fabian Massa.

Diterjemahkan dari Bahasa Sepanyol ke Bahasa Melayu dengan Google Translator .Seperti yang kita lihat tepat pada masanya dalam jawatan " Maksud Nubuatan [ 1] " selepas pemberontakan Raja Yoyakim domain Nebukadnezar (597 SM ) Tentera berkuasa Babel kembali ke Jerusalem mengepung , mengambil banduan Raja Joachim (anak Yoyakim , yang telah meninggal dunia ), telah dijalankan ditawan untuk kumpulan pertama banduan dan meletakkan Nebukadnezar , raja Yehuda Zedekia .


Dalam jawatan " Kepungan Baitulmuqaddis 588-586 SM [ 2]" Kajian tersebut menunjukkan bahawa Tuhan mula gigih menyeru kerajaan Yehuda Yeremia , di Yerusalem, dan Yehezkiel dari buangan .
Akhirnya pada " Kejatuhan Jerusalem pada 586 SM Nubuatan dan penggenapannya "[ 3] dikaji korelasi antara nubuatan Yehezkiel 12 dan Yeremia 52 pematuhan.

Dalam kertas ini saya ingin berkongsi dengan anda bagaimana nubuatan itu akan menjadi tapak Yerusalem, yang Tuhan turunkan kepada hamba -Nya Yehezkiel :

Pengumuman pengepungan Yerusalem, Yehezkiel 4,1-17 . BIS .

4 » Hai anak manusia, mengambil bata, meletakkannya di hadapan anda dan menarik di atasnya kota Yerusalem. 2 Camping sekitar dan tapak dimasukkan ; serangan menara menentangnya dan membina sebuah jalan yang sampai mesin bandar dipasang untuk memecahkan dindingnya. 3 Menembak seterika dan meletakkan dinding antara anda dan bandar, dan menetapkan pandangan anda ke atas beliau. Dengan cara itu ia akan mengepung : mengepung diri sendiri. Yang akan menjadi tanda kepada orang Israel.

* Ini jenis perwakilan adalah tipikal Nabi Yehezkiel itu. Rakaman pada bata yang sejuk. [ Komen Jamiesson [4 ] menyediakan langkah-langkah : Batu bata Babel mempunyai dua kaki panjang dengan satu lebar, 60cm x 30cm adalah . Kaki adalah ukuran asal Sumeria [5 ]] gambarajah bandar Baitulmuqaddis dan mewujudkan sebuah laman simbolik dengan terperinci : Menara-menara serangan , jalan, mesin perang dan akhirnya dirinya mewakili Tentera musuh * .

4 » Lie di sebelah kiri anda, dan mengambil kepada kamu rasa bersalah orang Israel . Selama ini anda berbaring di sebelah yang akan menanggung rasa bersalah mereka. Boleh saya telah meletakkan anda dalam masa tiga ratus sembilan puluh hari , iaitu, tempoh masa yang sepadan dengan tahun masa rasa bersalah Israel. 6 Apabila anda menghidupkan masa itu, anda tidak pernah berbohong kepada anda , tetapi kali ini di sebelah kanan, dan hari keempat puluh akan memikul kesalahan orang Yehuda , iaitu, satu hari untuk setiap tahun.

Perhatikan bahawa perwakilan ini Ezequiel dikekalkan selama 14 bulan dan 10 hari.

 7 Dan akan melihat pengepungan Yerusalem, dan dengan ramalan lengan mengancam terhadap beliau. 8 Saya akan mengikat kamu dengan tali supaya anda tidak boleh mengubahnya dari sisi ke sisi sebagai hari-hari pengepungan adalah dipenuhi.
Yehezkiel bernubuat terhadap kota itu semasa mereka 430 hari. Nombor ini bertepatan dengan 430 tahun bahawa Israel ditawan di Mesir di hadapan Allah keluar dari sana dengan tangan Musa.
9 " Ambil gandum dan barli , kacang , lentil , sekoi dan oat , tuangkan ke dalam mangkuk dan menguli untuk membuat roti, kerana yang akan menjadi makanan anda semasa tiga ratus dan sembilan puluh hari anda akan berbaring di sebelah kiri anda. 10 Setiap hari makan di catuan tetap jam kilo suku . [ A] 11 juga tetap satu jam anda akan minum satu pain [b ] dalam water.12 membakar roti ini dengan najis manusia, dan memandangkan semua makan , seolah-olah ia suatu kek jelai. "

Pengambilan gandum dan dicampur dengan barli , lentil , sekoi dan oat , bercakap yang makan apa yang mereka dapati ( Imamat 19.19 nyata melarang beg bercampur-campur : Beads, Fabrics, benang, dll) A catuan harian yang mencari setiap hari ditambah dengan segelas air ( O.MS. dinasihatkan mengambil 2 liter air) memberi idea lapar dan dahaga akan penduduk Jerusalem semasa pengepungan .
Masak makanan dengan najis manusia : Tidak dapat meninggalkan bandar, tidak boleh mendapatkan kayu. Laman web ini mengambil masa 2 tahun jelas akan masak dengan apa yang mereka boleh dapati.

13 Kemudian Tuhan menambah, " Begitu juga , Israel akan makan makanan najis kalangan negara-negara di mana saya akan bersurai. "
14 Lalu saya berkata , "Tidak, TUHAN, Allahku ! Saya tidak pernah saya * tercemar dengan apa-apa! Dari zaman kanak-kanak saya sehingga hari ini, saya tidak pernah dimakan daging apa-apa binatang yang telah ditemui mati, atau telah koyak oleh binatang-binatang liar . Untuk lelangit saya tidak mengisi sebarang daging yang tidak suci ! "
15 ' Baiklah, ' Aku menjawab, 'Saya memberikan kebenaran untuk overbake roti anda dengan tahi lembu dan bukannya najis manusia anda . "
16 Kemudian dia berkata kepada saya: " Hai anak manusia, Aku akan membuat Yerusalem gandum terhad. Orang-orang akan makan air dicatu dan roti penderitaan banyak juga dicatu , minum dengan banyak kebimbangan. 17 adalah sukar didapati roti dan air, dan apabila anda melihat keadaan antara satu sama lain , semua orang akan hilang kekuatan dan akhirnya mati akibat dosa-dosa mereka .

Nabi Yeremia menggambarkan kelaparan terdesak yang wujud di Yerusalem pada masa itu:

Pada bulan keempat, hari kesembilan bulan kebuluran berlaku di bandar, tidak ada makanan untuk rakyat. Yer . 52.6 RV60

Bangunlah , menangis keluar pada waktu malam, awal daripada jam tangan ;

dicurahkan hati seperti air sebelum kehadiran Tuhan ;
Angkatlah tangan anda kepadanya untuk kehidupan anak-anak anda,
yang pengsan kerana kelaparan di kepala setiap jalan . Ratapan 2.19 RV60


Paling gembira telah dibunuh dengan pedang, yang dibunuh oleh kelaparan ;

kerana mereka perlahan-lahan mati kerana ketiadaan daripada buah-buahan bumi. Ratapan 4.9 RV60


Kulit kita adalah hitam seperti ketuhar

kerana kebuluran yang dahsyat . Ratapan 5.10 RV60


Tangan wanita menyedihkan telah bantat anak-anak mereka ;

anak-anak mereka : mereka daging mereka dalam kemusnahan anak perempuan kaumku . Ratapan 4.10 RV60Banyak ramalan-ramalan telah dipenuhi, yang hilang itu yang jatuh . Firman Tuhan adalah benar dan kekal.

Minggu 70 adalah kira-kira untuk memulakan , adakah kita bersedia?


____________________________________

[ 1] http://www.lasemana70.com/2014/01/study-sh-el-sentido-de-la-profecia-by.html ; http://www.lasemana70.com/2014/01/study - sh- rasa -of- nubuatan demi fabian.html

[2 ] http://www.lasemana70.com/2014/01/study-sh-el-sitio-de-jerusalen-584-586.html ; http://www.lasemana70.com/2014/01/study - sh- pengepungan -of- jerusalem - 584-586 - ac.html

[3 ] http://www.lasemana70.com/2014/01/study-la-caida-de-jerusalen-en-el-586.html ; http://www.lasemana70.com/2014/01/study -jatuh -of- jerusalem -dalam- 586- bc.html
[4 ] Ulasan Biblical takwil di dalam Perjanjian Lama, Jamiesson , Fauset & Brown, halaman 748. House Ed Bautista.
[5 ] http://es.wikipedia.org/wiki/Pie_ ( setiap satu)


Comentarios

Entradas populares de este blog

ИССЛЕДОВАНИЕ . Мы живем , потому что Бог вдохнул жизнь в нас. По Фабиан Масса.

Дослідження . Один долар і масонські символи . За Фабіан Масса.

STUDY. El culto a la diosa Asera: ¿Es cosa del pasado o esta vigente? By Fabian Massa