Jihad, Perang Suci Islam pada Januari 2014. Oleh Fabian Massa.

Diterjemahkan dari Bahasa Sepanyol ke Bahasa Melayu dengan Google Translator .The jihad Briged Al Qaeda ( yang pangkatnya boleh didapati orang-orang Chechnya , Libya, Yemen , Azerbaijan , Iran , Pakistan, di kalangan negara-negara lain ) menggesa kerajaan Sunni Syria dan Iraq.

Pada masa ini, Presiden Iraq Maliki melawan solo, melancarkan serangan terhadap binatang bandar Ramadi , yang telah membunuh puluhan Golongan ini , dan meminta rakyat Fallujah bertindak untuk mengeluarkan dari sana ke Al Qaeda , sekali gus mengelakkan kempen ketenteraan yang sia-sia membahayakan penduduk awam. Al Maliki muncul di televisyen nasional semalam untuk bertanya " penduduk di Fallujah dan puak-puak mereka untuk mengusir pengganas " untuk mengelakkan "kawasan kediaman adalah pada rahmat bahaya pertempuran bersenjata . " Beliau juga berkata beliau telah memberikan pesanan kepada jeneral masa itu tidak jatuh "pada kawasan perumahan Fallujah. " Dalam tempoh tiga hari lepas telah lebih daripada 200 orang mati dalam pertempuran mereka [1].


Sekurang-kurangnya 274 orang terbunuh pada awal Januari 2014 di pertempuran antara jihad dan pemberontak di utara Syria , menurut Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia, sebagai ketua Al- Nusra Front dipanggil untuk pemberhentian berjuang.
Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia ( OSDH ), yang mempunyai rangkaian yang luas aktivis di atas tanah itu, berkata 129 sederhana pejuang pemberontak terbunuh dalam membanteras kumpulan dan 99 ahli-ahli Negara Islam Iraq dan Levant ( EIIL ) dan 46 orang awam.
Hanya Selasa , 34 Golongan asing, kebanyakannya milik EIIL ( dikaitkan dengan Al -Qaeda ) telah terbunuh dalam pertempuran dengan pemberontak Syria di Jabal Jawiya di wilayah Idlib di utara Syria.
Sejak Jumaat lepas , tiga pakatan memerangi pemberontak dan EIIL , sebuah kumpulan pribumi di Iraq sehingga baru-baru ini adalah sekutu pemberontak menentang kuasa-kuasa rejim Bashar al -Assad berkembang.
Pemimpin Al- Nusra Front , Abu Mohamed al Yulani mencadangkan rancangan untuk menamatkan pertempuran, termasuk gencatan senjata dan pertukaran tahanan Selasa.
Pergerakan jihad muncul di Syria di bawah nama Al- Nusra Front pada bulan Januari 2012 , dengan ketibaan golongan Jihad Iraq yang diketuai oleh Abu Bakr al- Baghdadi , ketua al-Qaeda di Iraq. [2 ]
Walaupun Ikhwan Muslim telah hilang kawalan di Mesir, yakni jihad cuba untuk menguasai tanah di Iraq dan musnah Syria.


Apakah Jihad ?

Jihadism adalah kata baru Barat yang digunakan untuk merujuk kepada Islam yang paling ganas dan radikal dalam politik cawangan , ciri-ciri penggunaan yang kerap dan kejam keganasan atas nama jihad yang sepatutnya . Jihad mempunyai dua bentuk: "jihad kecil " , perjuangan luaran dan "jihad lebih besar " adalah usaha yang setiap orang yang beriman perlu membuat lebih baik Islam.

Ensiklopedia sering mentakrifkan jihad sebagai perjuangan menentang kafir dan murtad atas nama Allah Perkataan Arab Jihad deriba YAHD bermaksud " usaha ", terutama dalam pahlawan dan rasa tentera. Menurut Samir Khalil , perkataan jihad digunakan dalam al-Qur'an dengan perjuangan untuk makna adalah Tuhan atau berjuang jalan Allah Jihad fi sabil Allah.

Jihad adalah satu konsep penting dalam Islam , dan oleh itu begitu juga manipulasi dan penyalahgunaan oleh radikal Islam dan merupakan salah satu tiang asas yang mewajarkan jenayah dan kekejaman mereka. Bagi setiap jihad Islam , sama ada tinggi atau rendah adalah yang paling penting selepas pelaksanaan lima rukun kewajipan Islam: yang mengucapkan dua kalimah syahadah atau profesion iman, solat lima waktu , zakat atau sedekah , puasa dalam suci bulan Ramadan, dan akhirnya , membuat -jika media dan permit kesihatan , ibadah haji yang lebih besar atau menunaikan haji ke Mekah sekurang-kurangnya sekali dalam hidup.

Terdapat beberapa kekeliruan di kalangan ulama Barat Islam mengenai makna sebenar jihad dan perbezaan antara besar dan kecil Jihad , sering dipertingkatkan dengan kepentingan sendiri Itulah islamistas.83 radikal berulang kali mentakrifkan jihad semata-mata pada makna rohani istilah ini. Ia adalah cara yang sengaja untuk menyembunyikan tujuan mereka sendiri di mata awam. Bagi radikal Islam rasa penting perang.
" Dalam semangat sesetengah orang Islam, apa yang mereka anggap sebagai kemerosotan semasa di Eropah, menjadikan ini masa yang sesuai untuk mendapatkan semula apa yang mereka anggap masa mereka sendiri. Tidak semua orang Islam percaya bahawa penaklukan dunia untuk berlaku melalui satu jihad serangan : mungkin kebanyakan umat Islam di dunia tidak berkongsi sudut pandang Tetapi jika, saya diberitahu pakar-pakar dalam bidang ini, satu perlima daripada dunia Islam amat dipengaruhi oleh ideologi Islam yang mengajar satu jihad serangan . yang menjadikan 200 juta orang , dan banyak dijangkiti oleh penyakit politik yang memperlihatkan dirinya sebagai orang sabitan agama. "George Weigel

Kebanyakan Jihad mempunyai makna rohani yang mewakili usaha yang setiap orang yang beriman perlu membuat lebih baik Islam, seorang bapa yang lebih baik, suami atau lebih rendah persona.La Jihad pahlawan maksudnya Jihad , tindakan ketenteraan dengan kepentingan agama .

Walaupun perbezaan antara jihad yang lebih besar dan kurang mempunyai kepentingan dan kesahihannya , bermakna perang telah sejarah yang digunakan oleh ahli-ahli teologi dan pemimpin agama dan yang paling digunakan dalam empat belas abad yang lalu . Pada awal Islam yang lebih penting Jihad yang lebih besar dalam erti kata perjuangan dalaman dan moral. Walau bagaimanapun, seperti keperluan untuk hidup berlaku juga melibatkan perkembangan Islam ditekankan dalam maksud tentera.
Jihad dalam konsep ketenteraan juga telah digunakan untuk menghalalkan penguasaan dan penaklukan wilayah-wilayah baru , tetapi juga untuk mewajarkan usaha perang , untuk mengambil tanah Islam dan menghukum musuh-musuh Islam . Menggunakan dalam rangka kerja doktrin ini, prosedur yang paling kejam dan sewenang-wenangnya , tidak seimbang dan berdarah.
Sekumpulan pejuang Badwi menghampiri Nabi dan beliau berkata kepada mereka: Anda telah lakukan dengan baik datang dari yang paling kecil Jihad Jihad. Dan mereka bertanya kepadanya: Apakah jihad yang lebih besar? Untuk mana Nabi bersabda: abdi Allah memerangi nafsu mereka . Kitab Perang ( Al Kitab al -Jihad ) [ 3].


Apakah matlamat jihad ?

Ia objektif mudah, utama untuk mengenakan Islam dan kafir, iaitu SELURUH DUNIA hari ini tidak mengaku bahawa Allah adalah Tuhan dan Muhammad adalah nabi beliau. Matlamat menengah adalah untuk menghapuskan Israel dari peta. Kumpulan-kumpulan yang lebih radikal memberikan penukaran kepada Islam sebagai satu-satunya cara untuk terus hidup dan tergesa-gesa pelaksanaan Great Chaos akhirnya manifiste Mahdi Besar, Mesias. [4 ]Minggu 70 semakin hampir , adakah kita bersedia?________________________________________

[ 1] http://internacional.elpais.com/internacional/2014/01/06/actualidad/1389034664_845904.html
[2 ]
[3 ] http://es.wikipedia.org/wiki/Yihadismo
[4 ] http://www.lasemana70.com/2013/11/study-el-gran-mahdi-islamico-y-el.html ; http://www.lasemana70.com/2013/11/study-great - mahdi - islam -dan- biblical.html


Comentarios

Entradas populares de este blog

ИССЛЕДОВАНИЕ . Мы живем , потому что Бог вдохнул жизнь в нас. По Фабиан Масса.

Дослідження . Один долар і масонські символи . За Фабіан Масса.

STUDY. El culto a la diosa Asera: ¿Es cosa del pasado o esta vigente? By Fabian Massa