Web artikel. Tradisi kejahilan mengkhianati iman. By Fabian Massa.

Diterjemahkan dari Bahasa Sepanyol ke Bahasa Melayu dengan Google Translator .

Saya menghampiri nota ringkasan dari Wikipedia tentang tradisional " pokok Krismas ". Setiap rumusan mereka .

Sejarah

Apabila orang-orang Kristian mula tiba di utara Eropah, didapati bahawa penduduknya menyambut kelahiran Frey , dewa matahari dan kesuburan, menghias pokok malar hijau pada tarikh yang akan datang di dalam Kristian Krismas. Pokok ini melambangkan pokok alam semesta , yang dipanggil Yggdrasil , yang kaca Asgard ( kediaman tuhan-tuhan ) dan Valhalla (istana deOdín ) itu , dan dalam akar mendalam adalah Helheim ( alam kubur) . Kemudian, dengan penginjilan orang-orang ini , conversos3 mengambil idea pokok itu untuk meraikan kelahiran Kristus , tetapi sama sekali berubah makna .
Dikatakan bahawa St Boniface ( 680-754 ) , penginjil dari Jerman, telah mengambil kapak dan menebang pokok yang mewakili Yggdrasil (walaupun ia juga boleh menjadi pokok suci untuk Thor ), dan sebaliknya ditanam pain , yang menjadi saka melambangkan kasih Tuhan, menghiasi ia dengan epal dan lilin. Epal melambangkan dosa asal dan godaan , manakala lilin mewakili cahaya Yesus Kristus sebagai terang dunia . 

Masa terus berlalu , epal dan lampu, telah berubah menjadi sfera dan hiasan lain .
Mengikuti tradisi meletakkan hadiah-hadiah untuk anak-anak di bawah pokok itu , yang dihantar oleh St Nicholas (dan Santa Claus ) atau Magi , bergantung kepada lagenda kawasan di mana ia ditambah.
Menurut Gereja Katolik dan gereja-gereja Kristian yang lain , 25 Disember adalah tarikh yang diperhatikan oleh orang-orang pagan purba sebagai hari lahir anak Ibu Syurga dan Nimrod dikaitkan dengan tuhan matahari. Semiramis dan pengikutnya mendakwa bahawa pada 25 Disember, pokok malar hijau tumbuh semalaman dari tunggul kering di Babylon dan Nimrod akan rahsia setiap tahun pada masa yang sama untuk membuat masa ini di pokok itu.
Tetapi untuk menukar orang kafir kepada agama Kristian , Gereja Katolik , yang ditubuhkan 25 Disember sebagai tarikh kelahiran Yesus, bukannya menyambut seorang dewa pagan, kita akan menyambut Yahudi-Kristian Tuhan.
http://es.wikipedia.org/wiki/ % C3% 81rbol_de_Navidad

Minggu 70 adalah hampir bermula, kita masih terikat dengan tradisi pagan ?

Comentarios

Entradas populares de este blog

ИССЛЕДОВАНИЕ . Мы живем , потому что Бог вдохнул жизнь в нас. По Фабиан Масса.

Дослідження . Один долар і масонські символи . За Фабіан Масса.

STUDY. El culto a la diosa Asera: ¿Es cosa del pasado o esta vigente? By Fabian Massa