Renungan. Nabi dan politik. Oleh Fabian Massa.

Diterjemahkan dari Bahasa Sepanyol ke Bahasa Melayu dengan Google Translator .

Mengenai Yeremia 27,1-15 dan Amos 4,1-5 (versi NIV)


Dalam jawatan " Kristian dan Politik [ 1]" jelas dilihat bahawa bagi Kristian politik Amerika Latin adalah sinonim dengan " perkataan yang tidak baik. " Kami menyokong ayat " Kami tidak di dunia ini " (Yohanes 17.16 ) faham bahawa mereka mesti mengabaikan semua politik. Masalahnya ialah bahawa cuba untuk " Ambil Tanah" dan yang hanya boleh dicapai dari segi politik . Begitu juga Gereja di Amerika Latin , kenyataan tulen kuasa , kuasa, manakala narcos , rasuah, ganas, dan orang musyrik Libertines yang mengarahkan bangsa Bersatu.

Tetapi jika kita pergi ke kitab-kitab , nabi-nabi Tuhan mengambil pihak, menggesa raja-raja , mengkritik ,, dasar-dasar ekonomi luaran dalaman buruk, kehidupan peribadi mereka .
Apabila Allah memberitahu Yeremia menubuatkan bahawa Timur Tengah akan jatuh di bawah kuasa Nebukadnezar II ( Yeremia 27.1 ), Rasulullah menghantar mesej kepada semua negara :

2 Dan Tuhan berkata kepada saya: " Buat kuk dan tali , dan memakainya di leher. 3 kemudian menghantar kepada raja-raja Edom , Moab, Amon , Tirus dan Sidon, mesej melalui Rasul-rasul yang datang ke Yerusalem untuk Zedekia , raja Yehuda . 4 Beri mereka mesej ini untuk tuan-tuan mereka : "Jadi TUHAN Maha Kuasa, Allah Israil, bersabda : ' Katakanlah kepada tuan-tuan mereka , 5 Yo, dengan kuasa yang besar saya dan lengan terulur saya telah membuat bumi, dan manusia dan binatang * yang ada di atasnya , dan saya boleh memberikan mereka kepada sesiapa sahaja saya sila. 6 kini diserahkan kepada hamba Nebukadnezar raja saya Babilon, dan kepada binatang-binatang di padang semua negara-negara ini telah diletakkan di bawah kuasanya. 7 negara-negara hendaklah menyampaikan kepadanya, dan anak lelaki dan cucu beliau sehingga negaranya juga masa yang datang dan dikemukakan oleh banyak negara dan raja-raja yang besar. 8 Tetapi jika mana-mana negara atau kerajaan enggan mengemukakan kepada Nebukadnezar raja Babel , dan tidak bengkok leher bawah kuk raja Babel , Aku akan menghukum bangsa yang dengan pedang, kelaparan dan penyakit sampar , sehingga Nebukadnezar memusnahkan sepenuhnya - negeri Tuhan.


Jelas sekali setiap Kings mempunyai sekurang- mahkamahnya nabi rasmi yang firman sentiasa memihak kepada kerajaan, ia telah diumumkan pada Tuhan :

9 ' " ' Jadi jangan mendengar mereka nabi-nabi atau Tukang tilik mereka , penterjemah mimpi, ahli nujum dan ahli-ahli sihir yang memberitahu mereka tidak berkhidmat kepada raja Babel. 10 Lies Mereka bernubuat yang hanya berkhidmat untuk membuat anda berpaling dari tanah mereka sendiri , dan bagi saya untuk mengusir dan mati. 11 Sebaliknya , negara yang bengkok leher bawah kuk raja Babel dan mengemukakan kepada beliau , firman TUHAN, saya akan memberitahu anda di tanah mereka sendiri untuk bekerja dan hidup di dalamnya. '" '


Yeremia juga diperintahkan untuk bernubuat ini kepada Raja mereka sendiri, yang jelas tidak menerima mesej selamat datang :

12 A Zedekia , raja Yehuda , saya berkata yang sama: " Lipat leher bawah kuk raja Babel , berkhidmat kepadanya dan kaumnya dan meneruskan kehidupan. 13 Apa yang akan anda dan rakyat anda mati oleh pedang, kelaparan dan penyakit sampar , seperti yang Tuhan telah berjanji untuk setiap negara yang tidak mengemukakan kepada raja Babel ? 14

Raja juga memberi amaran bahawa tidak Fie nabi-nabi palsu itu , yang sentiasa meramalkan anda penuh kejayaan dalam perniagaan anda:

Tidak mendengar kata-kata nabi-nabi yang memberitahu mereka tidak berkhidmat kepada raja Babel , kerana apa yang mereka bernubuat dusta. 15 " Saya tidak menghantarnya ! Isytihar TUHAN. Mereka bernubuat terletak pada My Name , yang hanya akan berkhidmat bagi saya untuk mengusir kamu, dan mati kedua-dua anda dan nabi-nabi itu. '"

Kita juga boleh mencari desakan menentang kelas politik yang memerintah , apabila ia menganggap kedudukan menindas dan penyalahgunaan orang ramai:

Amos 4
4 Dengar anda perkataan ini, anda lembu Basan ,

    yang tinggal di gunung Samaria,
yang menindas tidak berdaya yang
    dan menyalahgunakan mereka yang memerlukan
yang berkata kepada suami mereka :
    " Bawalah minuman! "
2 TUHAN SWT telah bersumpah demi kekudusan beliau:
    " Hari-hari akan datang apabila walaupun terakhir anda
    akan digiring dengan cangkuk dan serampang .
3 Satu demi satu keluar melalui pelanggaran dinding,
    dan dari Hermon akan diusir
Isytihar TUHAN.

4 »Ke Bethel dan dosa ;

    pergi ke Gilgal dan menyimpan berdosa.
Tawaran pengorbanan mereka pada waktu pagi,
    dan hari ketiga zakat mereka.
5 Burn roti beragi persembahan syukur
    dan mengumumkan persembahan sukarela .
Jadikan ia diketahui oleh semua , Israel ;
    Itulah yang kita suka kepada anda!
Isytihar TUHAN Sovereign .The " lembu Basan" wanita adalah " baik" masyarakat Israel , wanita " alim " memenuhi tugas agama mereka, manakala perjalanan hidup berdosa terhadap Tuhan dan manusia.

Nabi datang ke dalam gambar apabila kelas imam gagal mengajar Firman kepada rakyat dan pemerintah mereka.

Para nabi tidak pernah diterima baik dan tidak berkuasa mahupun orang ramai, untuk mesej mereka yang kasar dan pengajaran . Maka orang-orang yang tidak hadir " Nabi" dan memanggil diri mereka hanya memberi " berita baik" .


Minggu 70 adalah hampir bermula. Sejak kebelakangan ini guru-guru palsu dan nabi-nabi palsu akan muncul . Marilah kita menjadi perhatian !______________________________

[ 1] http://www.tesorosdesabiduria.com/2013/02/los-cristianosy-la-politica-1_10.html SPANISH , ENGLISH http://www.tesorosdesabiduria.com/2013/02/christians-and-politics . html


Comentarios

Entradas populares de este blog

ИССЛЕДОВАНИЕ . Мы живем , потому что Бог вдохнул жизнь в нас. По Фабиан Масса.

Дослідження . Один долар і масонські символи . За Фабіан Масса.

STUDY. El culto a la diosa Asera: ¿Es cosa del pasado o esta vigente? By Fabian Massa