Kajian . Perayaan Pagan di Solstice. Oleh Fabian Massa.

Diterjemahkan dari Bahasa Sepanyol ke Bahasa Melayu dengan Google Translator .

Solstis perkataan berasal dari bahasa Latin Solstitium " tenang matahari" adalah kali tahun apabila matahari tiba ke kemuncaknya lebih kurang jelas di langit, dan tempoh malam yang maksimum dan tahun ini, masing-masing [ 1] .Solstis berlaku dalam terbalik di hemisfera daratan:

        I. Hemisfera Utara: The Sun sampai solstis musim panas di Tropic of Cancer ( 20/21 Jun) dan musim sejuk di Capricorn ( 20/21 Disember).

      II. Hemisfera Selatan: The Sun sampai solstis musim sejuk di Tropic of Cancer (20/ 21 Jun) dan musim panas Kanser ( 20/21 Disember).

Dalam kebanyakan budaya kuno solstis perayaan peringatan telah diadakan.
Di zon sederhana , tarikh solstis adalah sama dengan laluan musim bunga astronomi untuk musim panas dan musim luruh ke musim sejuk.
Solstis musim panas telah ditafsirkan dalam budaya purba sebagai kemenangan Matahari
(dewa) lebih gelap ).

Ini dipercayai orang-orang Celt , yang hari-hari raya dipanggil Alban Heruin . Di Sepanyol unggun api San Juan masih disambut ( asal-usul nama ini kembali kepada kultus Rom Janus ) , jadi jelas panggilan telah syncretized oleh Gereja Katolik. Di dalam Empayar Rom Lama, matahari solstis musim sejuk menyembah Pernah Kalah diserahkan , telah syncretized oleh Gereja Rom dan bertukar menjadi Krismas, menjadi Yesus "Cahaya mengatasi Kegelapan" tempat yang Matahari
Orang asli di Amerika Selatan meraikan permulaan tahun baru mereka . Sebagai contoh , orang-orang Andean meraikan Inti Raymi .


Perayaan Kristian Krismas ( Nativitas: kelahiran) berkaitan sebagai penggabungan beberapa perayaan-perayaan pagan :

Perayaan Brumales / Saturnalia : Perayaan sempena Bacchus (dewa wain) Zuhal (dewa benih: kehidupan , begitu juga " Saturnalia " juga dipanggil) dan Demeter . Mereka mempunyai ciri-ciri pesta minum-minum di makanan, minuman dan segala macam huru-hara. Sehingga hari ini , perkataan " Bacchanal " adalah pesta sinonim. Perayaan ini disambut 17-24 Disember. Hadiah ditukar dan keluarga dijemput untuk makan, yang mana jamuan besar telah dianjurkan. Mereka adalah hari-hari apabila semua aktiviti dihentikan, walaupun perang.
Pada 25 Disember kelahiran Matahari (Mitra) hamba kultus Parsi yang diadakan Constantine yang Agung, merupakan suatu kultus popular di kalangan Tentera Rom dan merebak ke seluruh Empayar.

Satu lagi elemen pagan dalam Krismas adalah "Little pokok" yang terkenal dan tercinta yang merupakan reminicencia kultus Tree Nimrod di Babel purba. Ia juga dikaitkan dengan penyembahan dewa Frey ( sol ) daripada orang utara Eropah, di mana orang ramai menyambut kelahiran Frey , menghias pokok malar hijau. Pokok ini melambangkan pokok alam semesta , yang dipanggil Yqqdrasil , yang kaca Asgard ( kediaman tuhan-tuhan ) dan Valhalla (istana Odin ) itu, dan dalam akar mendalam adalah Helleim ( alam kubur) . Kemudian, dengan penginjilan orang-orang ini , mualaf mengambil idea pokok itu untuk meraikan kelahiran Kristus , tetapi sama sekali berubah makna .

Jika kepada semua ini kita menambah bahawa bagi kebanyakan orang-orang yang dipanggil "Kristian" Krismas adalah sinonim dengan makan secara berlebihan dan masukkan pengguna kita mempunyai paganisme berwarna parti vorteks. [2 ]

Terdapat begitu bermasalah yang kita menyambut Krismas pada 25 Disember ( ia akan menjadi konvensyen a) , masalah itu adalah bahawa anda tidak meletakkan perasaan yang betul, yang betul-betul sesuatu yang desvirtuemos nafsu dan komersil dan kita meninggalkan Kristus daripada "pihak" . Minggu 70 adalah kira-kira untuk memulakan , adakah kita bersedia?


_____________________

[ 1] http://es.wikipedia.org/wiki/Solsticio
[2 ] Post yang berkaitan:
Http :/ / www.tesorosdesabiduria.com/2013/12/reflexion-navidad-de-quien-wikipedia.html SPANISH , ENGLISH http://www.tesorosdesabiduria.com/2013/12/post-christmas-whose-wikipedia . html
Повідомлення . РІЗДВО , ЧИЇ ? Вікіпедія . http://www.tesorosdesabiduria.com/2013/12/blog-post_14.html


Comentarios

Entradas populares de este blog

ИССЛЕДОВАНИЕ . Мы живем , потому что Бог вдохнул жизнь в нас. По Фабиан Масса.

Дослідження . Один долар і масонські символи . За Фабіан Масса.

STUDY. El culto a la diosa Asera: ¿Es cosa del pasado o esta vigente? By Fabian Massa