KAJIAN . Nuh , Yesus dan Hari Akhir . Oleh Fabian Massa

Diterjemahkan dari Bahasa Sepanyol ke Bahasa Melayu dengan Google Translator .


Bahtera Nabi Nuh , Muzium Seni Philadelfia , Amerika Syarikat Edward Hicks 1846

Bab XXIV Injil Matius , Yesus memberikan murid-murid mesej mengumumkan akhir zaman . Yang penting , dari ayat tiga, mesej adalah untuk murid-murid dan bukan untuk orang lain.
Kali ini, saya mahu memberi tumpuan kepada konsep-konsep asas:

Wahyu nubuatan adalah bagi orang yang beriman : Isa sedang menangani murid-murid dan tidak beliau rakyat. Sepanjang N.T. majoriti mesej diberikan kepada discipleship . Nubuatan-nubuatan adalah orang percaya, kerana untuk menerima perlu mempunyai iman di dalam Firman Allah.

Iktibar 4- Take bahawa tidak ada orang menipu Yesus memberi amaran . 5 Bagi kebanyakan akan datang dalam nama saya, dengan mengatakan , 'Aku adalah Al- ' dan akan menipu banyak. 6 Anda akan mendengar peperangan dan khabar angin peperangan, tetapi melihat untuk tidak cemas. Perkara seperti itu mesti berlaku, tetapi belum lagi akhirnya. 7 terhadap negara dan kerajaan melawan kerajaan, dan kenaikan . Akan ada kelaparan dan gempa bumi di pelbagai tempat. 8 Semua ini adalah permulaan kesedihan. [ 1]

   Dua. Panggilan untuk mengikuti jalan yang bagi orang yang beriman :
9 " Kemudian mereka akan menyampaikan anda sehingga kesusahan dan membunuh mereka, dan dibenci oleh semua negara kerana nama saya. Tinggal meskipun menghadapi penganiayaan , mati syahid dan kematian. Kita lihat bahawa Yesus tidak mengecat " evangelis Pink Life" kerana ramai pendakwah (yang paling popular) cenderung untuk lakukan hari ini.

10 Pada masa itu ramai akan membawa diri meninggalkan iman akan mengkhianati satu sama lain dan benci, jelas mesej bagi Gereja dan tidak dapat diubah .

11 dan timbul banyak nabi-nabi palsu akan muncul dan menipu banyak. Seorang guru palsu tidak bermakna perbuatan kufur yang besar , kerana ini akan menjadi begitu jelas bahawa hampir tidak ada yang akan jatuh ke dalam perangkap. Guru-guru palsu memperkenalkan pembohongan kecil, kepalsuan perangkap menyamar anda jatuh orang-orang yang tidak mempunyai telinga yang terlatih di dalam Firman Allah.

12 Dan kerana kezaliman akan kasih banyak akan berkembang sejuk. Jelas sekali bercakap cinta jemaah , kerana kita tahu bahawa di dunia , di luar Tuhan, tiada kasih sayang tetapi mementingkan diri.

13 Tetapi orang yang bertahan sampai pada kesudahannya akan diselamatkan. Perhatian kepada ayat ini akan disimpan yang tetap setia ke akhir. Ini bercanggah dengan " Penginjilan Ligth " yang menyatakan bahawa hanya satu doa untuk Penghantaran orang itu percuma kiamat .

14 Dan ini injil kerajaan akan mengajar di seluruh dunia sebagai bukti kepada semua negara, dan kemudian akan akhir datang. Injil ini , yang mengumumkan penghakiman Allah untuk orang-orang berdosa , yang menyatakan bahawa adalah perlu untuk menjaga dalam kesucian untuk memasuki Kerajaan Tuhan (Ibrani 12:14) .


Tiga. Ini pengajaran untuk berusaha memahami SEMUA Kitab : Alkitab dalam Kejadian bermula dan berakhir dalam Wahyu dan daripada perlindungan untuk melindungi , penulis adalah Roh Kudus Allah inspirasi lelaki untuk menulis mesej -Nya. Untuk memahami sepenuhnya Alkitab adalah perlu untuk membacanya sepenuhnya.
15 " Oleh itu, apabila anda melihat berdiri di tempat kudus ' kekejian yang menyebabkan ketandusan, ' diperkatakan oleh Nabi Daniel ( membiarkan pembaca memahaminya ) , 16 yang di Yudea lari ke gunung. 17 Dia yang pada puncak rumah janganlah ia turun untuk mengambil apa-apa daripada rumahnya. 18 Dan orang yang dalam bidang kembali untuk mengambil jubahnya . 19 Bagaimana dahsyat ia akan berada dalam hari-hari bagi mereka yang mengandung atau menyusukan bayi ! 20 Berdoalah bahawa penerbangan anda menjadi tidak pada musim sejuk atau pada hari Sabat. 21 Keputusan maka hendaklah kesusahan besar, seperti tidak pernah sejak awal dunia sehingga kini , tidak pernah akan menjadi. 22 Jika zaman itu dipendekkan, tidak ada yang akan terus hidup, tetapi demi umat pilihan akan dipendekkan. 23 Maka sesiapa yang berkata kepada kamu , 'Lihat , di sini adalah Kristus, ' atau ' Terdapat ia ,' tidak percaya . 24 Sebab Mesias-mesias palsu dan nabi-nabi palsu , dan hendaklah menunjukkan tanda-tanda besar dan keajaiban untuk menipu , sekiranya mungkin, mereka umat pilihan. 25 Lihat , Aku sudah mengatakannya terlebih dahulu kepadamu. Membaca, anda memahami , Ada pembangunan perenggan ini berkait rapat dengan Daniel dalam bab 9 http://www.lasemana70.com/2013/02/la-semana-70-1_12.html


April. Ini pengajaran untuk menyedari tanda-tanda : Tanda-tanda yang jelas, tetapi hanya mereka yang tahu tulisan itu dikumpulkan.
29 "Segera sesudah siksaan pada masa itu ,
" ' Matahari akan menjadi gelap

    tidak bercahaya, dan bulan;

bintang-bintang akan jatuh dari langit

    dan -kuasa langit akan goncang. " Sebutan langsung kepada Yesaya 13:10 dan 34:4 .Mei . Ini pengajaran untuk menyedari realiti: Allah selalu digunakan realiti dan alam semula jadi untuk memberi tanda-tanda dan notis. Hari ini adalah isyarat output disiarkan dalam akhbar dan terutamanya dalam talian . Malangnya kebanyakan dari orang-orang berkumpul tidak membaca Alkitab dan oleh itu tidak tahu apa yang Allah telah berfirman melalui nabi-nabi -anak mereka dan pada masa-masa baru-baru ini oleh Isa sendiri (Ibrani 1.1)

32 " Sekarang belajar pelajaran ini dari pokok ara : Sebaik sahaja ranting itu mendapatkan tender dan daun keluar, anda tahu bahawa musim panas sudah dekat. 33 Begitu juga , apabila anda melihat semua perkara ini , tahu bahawa ia adalah berhampiran , di pintu .

6. Ini pengajaran kerana penghakiman Allah yang akan datang apabila semua umat manusia Yesus membawa kepada fikiran kisah Banjir di zaman Nuh ( Kejadian 6) dan jelas mengatakan bahawa pada akhir zaman (Kami sedang berdiri di atas mereka) akan berlaku seperti yang telah pun berlaku :

37 kedatangan Anak Manusia akan menjadi seperti zaman Nuh . 38 Untuk pada hari-hari sebelum banjir mereka makan dan minum, berkahwin dan memberi dalam perkahwinan, sehingga hari bahawa Nuh memasuki bahtera itu, 39 dan mereka tahu apa-apa tentang apa yang akan berlaku sehingga banjir datang dan membawa mereka semua . Jadi hendaklah juga kedatangan Anak Manusia . 40 itu kalau ada dua orang di ladang : seorang akan diambil dan yang lain kiri. 41 Dua wanita akan mengisar : seorang akan diambil dan yang lain kiri.

Amaran itu adalah bagi Gereja , kerana ia diketahui bahawa orang-orang yang berada di luar jalan yang akan hanyut di Hari Penghakiman.

Minggu 70 adalah kira-kira untuk memulakan , hanya kami kekal dalam Kristus akan masuk ke dalam Kerajaan Allah. Adakah kita bersedia?
[ 1] Semua ayat-ayat di dalam kajian ini adalah dari NIV Bible.

Comentarios

Entradas populares de este blog

ИССЛЕДОВАНИЕ . Мы живем , потому что Бог вдохнул жизнь в нас. По Фабиан Масса.

Дослідження . Один долар і масонські символи . За Фабіан Масса.

STUDY. El culto a la diosa Asera: ¿Es cosa del pasado o esta vigente? By Fabian Massa