Kajian . Nimrod dan percubaan pertama daripada " New World Order ". Oleh Fabian Massa.

Diterjemahkan dari Bahasa Sepanyol ke Bahasa Melayu dengan Google Translator .


Nimrod, yang "Maha Kuasa "

Rujukan pertama dibuat kepada Nimrod dalam Alkitab adalah dalam Kejadian 10.8 , yang juga menunjukkan bahawa ia adalah " satu berkuasa di bumi " selepas banjir . Ulama menghubungkan Nimrod nama dengan kata kerja " Marad [ 1]" pemberontakan, jika ini betul, ungkapan 9 ia seorang pemburu yang gagah perkasa di hadapan TUHAN harus difahami sebagai pemburu yang gagah perkasa yang dihadapi Allah.

Nimrod adalah anak Kush , cucu Ham dan cucu kepada Nuh. Beliau menyerahkan semua pesaing beliau dan memenangi kuasa mutlak ke atas semua manusia masa mereka dan cuba untuk mengenakan "New World Order , " bertentangan dengan yang ditubuhkan oleh Tuhan, yang telah memberikan kepimpinan kepada Sem .Jamieson [6 ] mengatakan bahawa keupayaan besar untuk memburu haiwan liar ( ancaman ke kampung-kampung pertama) telah mendapat memihak kepada rakyat, di samping memberi beliau kemasyhuran yang besar. Tidak dinafikan populariti ini, kapasiti besar untuk kepimpinan dan letupan penduduk diturunkan dalam Kejadian bab X, telah menjadi asas kepada Nimrod untuk menganjurkan empayar pertama di Era pasca- air bah.

Sebahagian ulama telah cuba untuk mengenal pasti Nimrod dengan Sharrukin [2 ] atau Sargon dari Akkad [3 ] , pengasas Empayar Pertama ( Akkadia ) yang boleh ingat. Orang lain melihat di dalamnya angka Asyur tuhan Ninurta [4 ] , dewa perang dan memburu, seperti Nimrod, gembira untuk memburu musuh-musuh mereka . [5 ]

Permulaan kerajaannya ialah kota Babel , dan tidak lama lagi berkembang di Mesopotamia yang lebih rendah pengasas kekuatan lain :

10 Dan ia adalah permulaan kerajaannya dari Babel , Erekh , Akad, dan Calne, di tanah Sinear.

Kemudian, sekali kuat di selatan mula kempen ke utara :

11 Dari bahawa tanah dia pergi ke Asyur dan dibina Niniwe, Rehoboth , Cala ,
12 dan Resen di antara Niniwe dan Kalah , yang merupakan sebuah bandar yang besar. Gen.10.8 - 12 RV 60.

Ini ekspedisi tentera penaklukan telah diduduki oleh orang-orang Semit [7 ] wilayah puak. Kita melihat bahawa membuat bacaan yang lebih dalam teks yang boleh simpulkan peperangan walaupun tidak dinyatakan secara nyata [8 ]. Tuntutan kerajaannya telah dicapai dengan penaklukan semua puak-puak , dan pengembangan wilayah disatukan dengan pembinaan dan organisasi daripada penduduk di bandar-bandar - negeri.

Proses keseluruhan jelas mengambil masa , walaupun tidak ada data yang jelas , anggaran masa boleh disimpulkan daripada maklumat berikut: Peleg (yang namanya diabadikan di bandar Phaliga yang ) telah hidup dari kira-kira 2269-2030 . J. C. Namanya bermaksud " bahagian " kerana " dalam zamannya penduduk bumi terbagi ", iaitu, "orang-orang di bumi "; " dari sana TUHAN bertaburan mereka atas seluruh permukaan bumi itu," tetapi kita tidak harus mengambil tarikh ini sebagai faktor penentu , ada benar-benar tidak semua rekod tekaan.

Sejak itu syaitan akan berusaha untuk mengenakan World Order Baru mereka , setiap satu daripada Kuasa-Kuasa Besar adalah satu usaha yang gagal :
  
  • Empayar Babilon
  • Empayar Assyria
  • Empayar Parsi
  • Empayar Alexander
  • Empayar Rom
  • Nazi Jerman ( A " rekreasi Empayar Rom )

Walaupun masing-masing daripada mereka mempunyai peluang yang terhad untuk memenangi kejayaan besar, Allah akhirnya dimusnahkan mereka semua. Dengan lalu yang sama akan akhirnya kemenangan akan menjadi Raja Raja dan Rabb.

Minggu 70 adalah hampir bermula. Adakah kita bersedia?

____________________________________________

[ 1] Kuat # 4775 Marad : Pemberontakan , pemberontak, memberontak.
[2 ] Sargon dari Akkad , juga dikenali sebagai Sargon Agung ( Akkadia Sharrum terdekat , "raja yang sah" , "raja yang benar" ) ( c. 2270 SM - 2215 SM , menurut kronologi pendek) [] adalah orang yang pertama catatan sejarah untuk mencipta Empayar benar Empayar Akkadia . Keturunannya memerintah Mesopotamia untuk abad yang akan datang dan setengah. http://es.wikipedia.org/wiki/Sarg % C3% B3n_I_de_Acad
[3 ] Empayar Akkadia : Ia berlanjutan dari Elam dari rantau Mediterranean termasuk Tigris dan Euphrates , bahagian-bahagian Iran moden , Syria, dan mungkin bahagian Turki moden. Modal adalah ACAD (juga dikenali sebagai Agade ).
[4 ] Dalam mitos Akkadia dan Sumeria , Ninurta ( Nin- Ur : Tuhan Bumi atau Encik Bajak ) merupakan dewa Nippur , juga dikenal pasti sebagai Ningirsu , Ninib atau Ninip . Menepati kongsi gelap tuhan-tuhan Enlil dengan bapa dan ibu Ninlil . Biasanya digambarkan memegang panah, lembing dan tukul sihir dipanggil Sharur , yang boleh bercakap dan bertukar menjadi singa bersayap.
[5 ] http://es.wikipedia.org/wiki/Nemrod
[6 ] yang takwil Commentary Perjanjian Lama Alkitab Jamieson, Fausset & Brown, halaman 28.
[7 ] Jamieson, halaman 28.
[8 ] Begitu juga ia boleh dianggap bahawa dalam Kejadian 6.1, apabila " anak-anak Allah telah mengambil anak-anak perempuan manusia" juga dengan kekerasan senjata.


Comentarios

Entradas populares de este blog

ИССЛЕДОВАНИЕ . Мы живем , потому что Бог вдохнул жизнь в нас. По Фабиан Масса.

Дослідження . Один долар і масонські символи . За Фабіан Масса.

STUDY. El culto a la diosa Asera: ¿Es cosa del pasado o esta vigente? By Fabian Massa