KAJIAN . Minggu 70: Sebab untuk tajuk. Oleh Fabian Massa.

Diterjemahkan dari Bahasa Sepanyol ke Bahasa Melayu dengan Google Translator .

"Minggu 70" adalah minggu terakhir tahun nubuatan memberitahu dalam Bab IX kitab Daniel . Untuk memahami nubuatan adalah perlu untuk memahami konteks sejarah dan alkitabiah Daniel IX.A. Sejarah sedikit

Dalam 538 B.C. tentera Cyrus raja dari Persia , yang datang untuk menakluk wilayah-wilayah wilayah di Media [ 1] , Syria dan Lidia [2 ] mengepung kota Babylon. Menurut Herodotus [3 ], pada malam 12 Oktober, 539 BC, Nabonidus telah dibunuh. [4 ] Imam-imam Marduk Nabonidus dikhianati (2 Tuhan United kerana Tuhan ada Nabopolassar 1) dan buka semua pintu dalaman daripada jalan-jalan yang membawa kepada sungai [5 ] , yang mempunyai dinding dengan pintu di kedua-dua belah Efrat , juga pintu-pintu istana juga dibiarkan terbuka supaya bandar itu boleh diakses di mana-mana .

Gobrias [6 ] Ketua Parsi dilaksanakan, tanpa memasuki pertempuran [7 ] [ di Babylon pada 12 Oktober 539. C. , Cyrus tiba beberapa hari kemudian. Darius [8 ] telah dilantik sebagai gabenor Babylon, dan Timbalan Gabenor dilantik di wilayah-wilayah yang lebih kecil. Untuk penaklukan Babylon , Cyrus mempunyai sokongan yang besar daripada keimamatan Babilon , beliau telah berhadapan dengan Nabonidus kerana pembaharuan agamanya .
Daniel berkaitan kejatuhan Babilon ke akhir buangan orang Yahudi. Orang-orang Yahudi telah dihantar pulang ke Babylon oleh Nebukadnezar pada tahun 586 SM Di dalam kitab Yeremia 39,1-2 kita membaca : "Dalam tahun kesembilan Zedekia , raja Yehuda , dalam bulan yang kesepuluh, Nebukadnezar raja Babel datang dengan semua tenteranya menentang Yerusalem dan mengepung Dalam sebelas . Zedekia , dalam bulan yang keempat, hari kesembilan pada bulan tersebut, pelanggaran telah dibuat di bandar dan semua raja-raja raja Babel datang di dalamnya ... " Yeremia telah bernubuat bahawa rakyat Yehuda akan berlaku 70 tahun [9 ] dalam buangan berkhidmat Raja Babylon (Yeremia 25.11 ).

Teks ini menceritakan bahawa Daniel telah berdoa, mengakui dosa-dosa bangsa Yahudi dan meminta pengampunan Tuhan apabila malaikat Jibril muncul kepadanya dalam suatu penglihatan dan memberitahu anda sesuatu yang akan datang :

22 " Daniel , saya datang pada masa ini untuk memahami segala-galanya dengan jelas. 23 Sebaik sahaja anda mula berdoa, Allah menjawab doa anda. Saya telah memberitahu anda kerana anda sangat dihargai. Jadi mengendahkan kata-kata saya , untuk anda memahami visión.24 yang "" Tujuh puluh minggu telah ditetapkan bagi orang-orang anda dan bandar suci anda untuk menamatkan pelanggaran dan dosa-dosa mereka , untuk menebus kejahatan, untuk membawa masuk kebenaran yang kekal , untuk meteraikan penglihatan dan nubuatan, dan untuk mengurapi tempat yang paling suci. 25 " " Beliau memahami dengan baik yang berikut : Akan ada tujuh minggu sejak pengisytiharan perintah yang memerintahkan pembinaan semula Jerusalem sehingga Mesias Putera dipilih . Selepas itu, akan ada lebih enam puluh dua minggu. Kemudian Jerusalem akan dibina semula dengan jalan-jalan dan dinding. Tetapi apabila kali apremien 26 selepas enam puluh dan dua minggu akan diambil nyawa putera yang dipilih. Bandar ini akan kehabisan dan tempat kudus itu , kerana pemerintah akan datang akan memusnahkan mereka. Akhirnya akan datang seperti banjir, dan kemusnahan yang tidak akan berhenti sehingga perang berakhir. Untuk satu minggu 27 Dia akan mengesahkan perjanjian dengan banyak, tetapi pertengahan minggu lalu akan berakhir pengorbanan dan persembahan. Di atas sayap kuil melakukan pencabulan mengerikan, hingga sampai kepada akhirnya bencana yang telah ditetapkan . " ' Dn . 9,22-27 NIV

Malaikat Jibril menjelaskan bagaimana mereka memahami tujuh puluh tahun ketandusan diumumkan oleh Yeremia. Ini tujuh puluh minggu tahun , jatuh ke dalam tiga peringkat:I. Tujuh minggu pertama tahun: Tempoh empat puluh sembilan tahun , akan melanjutkan dari output "dengan perkataan " ( dekri ) untuk membina semula Jerusalem sehingga " yang diurapi , seorang putera. " Ulama mengatakan bahawa perintah ini akan ditandatangani Artaxerxes I dari Parsi dalam 445 SM (Nehemia 2 7 - . 9) di mana kuasa Nehemiah untuk membina semula kota Jerusalem [10 ]. Satu lagi perintah mengarahkan pembinaan semula kuil ialah Cyrus I " The Great (539 SM ) [11 ] " yang membenarkan pemergian Ezra, ahli kitab dan guru Undang-Undang yang memperkenalkan pembaharuan keagamaan dan diformat Alkitab Ibrani [12 ] ( AT kitab Injil kami) [13 ] adalah penting untuk mengaitkan pelbagai teks-teks Alkitab bergantung pada masa ini sejarah, jadi seseorang mula memahami bahawa segala-galanya adalah Roh Kudus , ia adalah kemanusiaan mustahil untuk bermain-main begitu sempurna peristiwa [ 14]. Bandar Baitul Maqdis dan bait Ezra selesai membina semula kira-kira 400 SM pada nabi Maleakhi itu.II. Menjumlahkan peringkat pertama 49 tahun ( 1 minggu tahun) + 2 ° 434 tahun ( 62 minggu) memberikan kita masa di mana pengurapan (Messiah) akan nyata. Kemudian kita ada 49 + 434 = 483 tahun . Seperti orang-orang Yahudi menggunakan kalendar lunar (tahun = 360 hari) untuk mengira kemunculan Mesias perlu menukar tahun solar ( 365 hari): 483 x 360 hari = 173880 hari / 365 = 476,34 tahun solar. Tahun daripada dekri Artahsasta -445 BC + = 476,34 nubuatan antara AD 30 dan AD 31 akan menjadi manifestasi Mesias. Ini adalah selaras dengan maklumat yang diberikan dalam Alkitab: Isa sendiri memulakan pelayanannya pada tiga puluh tahun Lc . 3.23 iaitu sekitar tahun 30 A.D.

III. 26After enam puluh dua minggu, ia akan mengambil kehidupan putera yang dipilih. Pada tahun yang ketiga pelayanan Kristus , ini telah disalibkan. Bandar ini akan kehabisan dan tempat kudus itu , kerana pemerintah akan datang akan memusnahkan mereka. 24.2 Mt nubuatan Isa sendiri mengesahkan ini apabila dia berkata: Adakah anda melihat ini? Sesungguhnya Aku berkata kepadamu, tidak dibiarkan di sini satu batu apabila satu lagi yang tidak akan dibuang ke bawah . Dan Yesus merujuk kepada Kaabah dan Yerusalem. Mengenai masa peristiwa-peristiwa ini Yesus mengumumkan : 34 Sesungguhnya Aku berkata kepadamu , generasi ini tidak akan berlalu , sebelum semuanya ini . Pada masa itu satu generasi membentang 40 tahun. Yang telah dipenuhi kerana dalam 70 semasa pemberontakan Yahudi yang besar terhadap Rom , Maharaja dihantar ke Yerusalem kepada Ketua Tito, yang dibakar di bandar dan kuil , membunuh satu juta orang.

IV. Ia adalah penting untuk memahami bahawa di antara ke-69 dan ke-70 minggu Tuhan telah membawa masa rahmat di mana kita semua mempunyai peluang untuk bertaubat dan kembali kepada Allah , sebelum peristiwa akhir adalah dilepaskan. Pada minggu lepas seorang putera pembinasa ( Dajjal ) akan secara rasminya dengan banyak. Akan ada kedamaian bagi tiga setengah tahun pertama tetapi kemudian mengkhianati perikatan dan akan menghentikan korban bakaran yang memerintah dan kekejian yang membinasakan itu , sehingga anda mencari destinasi anda.

V. Peristiwa-peristiwa dalam seminggu 70 -benar dinubuatkan. Beberapa perkara yang telah pun siap dan lain-lain sedang menunggu. Tetapi ini juga dengan rundingan seterusnya ._______________________

[ 1] Walaupun sempadan tidak pernah sepenuhnya ditubuhkan Media, wilayahnya berutus ke barat laut masa kini Iran . Modal adalah Ecbatana , bandar moden Hamadan. Sebahagian barat dikuasai oleh Woodlands masuk Zagros dan Asyur bersempadan di selatan oleh Elam dan Persis ( Fars ) di timur gersang oleh Parthia , dan utara, Media telah dipisahkan dari Laut Caspian dan Armenia oleh Alborz .


[2 ] United Lidia atau Lydia adalah kawasan sejarah di barat Semenanjung Anatolia , dalam apa yang hari ini wilayah-wilayah Turki Izmir dan Manisa . Ia adalah kerajaan dan empayar sejak kejatuhan Empayar Hittite sehingga penaklukan oleh orang Persia , menurut beberapa sumber sejak 1300. C. dan , seperti orang lain , 718-546 B.C.

[3 ] Herodotus adalah seorang ahli sejarah dan ahli geografi Yunani yang tinggal di antara 484 dan 425 SM


[4 ] Daniel 5.30


[5 ] Pada hari-hari apabila Nabonidus memerintah [5 ] di Babylon (antara 556 dan 539 SM ) , bandar Babylon diperluaskan di kawasan seluas kira-kira 850 ha. Terima kasih kepada arkeologi kini dikenali bahawa pada masa itu , bandar ini adalah hampir segi empat tepat ( kira-kira 2400 mx 1600 m ). Sangat berdinding dan dibahagikan kepada dua bahagian yang tidak sama rata dengan kawasan Sungai Efrat . Dinding luar Nebukadnezar II ditambah dinding dalaman kedua. Nabonidus seterusnya [5 ] tambah dinding dalaman antara bandar raya dan sungai , mewujudkan pintu baru untuk laluan di atas jambatan ke sebelah barat bandar . Pada dasarnya, Babylon telah berturut- kandang berdinding, satu dalam yang lain, geometri dikawal oleh sudut tepat. Dinding dalaman yang terdiri daripada pertahanan dua tali pinggang 7 meter lebar , yang telah ditambah parit yang berkaitan dengan sungai yang mengepungnya. Ruang di antara kedua tembok , kira-kira 12 m, telah dipenuhi dengan bumi dalam semua kemuncaknya. Terdapat menara setiap kira-kira 50 m , yang dikira bahawa terdapat kira-kira 350. Pertahanan tersebut telah diselesaikan dengan bar broce dengan bar besi tenggelam dalam Efrat , di mana dinding berakhir , untuk mengelakkan musuh boleh ford sungai untuk kawasan mereka cetek. Ini bar yang disebut dalam Kitab Suci dalam Isa kepada 45.2B .

[6 ] Noble Gobrias umum Parsi Cyrus Agung . Beliau memainkan peranan penting dalam menangkap Parsi Babel pada Oktober 539. C. # cite_note -3 http://es.wikipedia.org/wiki/Ciro_II_el_Grande

[7 ] Idea ini bukan penaklukan ganas oleh Nabonidus Chronicle dan Cyrus Silinder . Walau bagaimanapun, dokumen pentadbiran menunjukkan pembaikan kepada kubu Babel bulan selepas penaklukan .


[8 ] Darius orang Media dalam buku alkitabiah Daniel adalah pengganti kepada takhta Kasdim Raja Belsyazar ( Nabonidus ) apabila kuasa-kuasa Parsi Cyrus II " Besar " ditakluki bandar Babylon. Pada masa itu adalah kira-kira Darius enam puluh dua tahun. Beliau memerintah 539-537 a. C. sebagai pemerintah sebenar Empayar Medo -Persia. Darius Parsi A dikenalpasti sebagai anak Ahasyweros , dari keturunan orang Media . Selain daripada maklumat yang ada di dalam Alkitab , tiada apa yang pasti diketahui tentang Darius orang Media . http://es.wikipedia.org/wiki/Dario_el_Medo

[ 9] tujuh puluh tahun ketandusan Jerusalem bermula pada 586 , dengan kemusnahan Bait Yahweh dan bertahan sehingga 516 dengan perasmian Rumah Tuhan yang baru . Whitley juga bersetuju dengan ini dalam kerja Vetus Testamentum vol beliau. IV p . 60-62 .

[10 ] Ezra dan Nehemia adalah satu buku dalam kitab-kitab Ibrani, kerana mereka adalah sebahagian daripada cerita yang sama. Malah, buku-buku Ezra , Nehemia dan Ester semua datang dengan tempoh umum yang sama dalam sejarah Israel. Di dalam kitab Ester, dia adalah isteri Raja Ahasyweros Parsi, Artahsasta disebut dalam bab-bab pertama Nehemia. Apabila Nehemia pergi kepada raja : "Raja (Ratu juga duduk oleh dia) .... yang boleh menjadi Permaisuri Ester (Nehemia 2.6 ) Khususnya , Ezra dan Nehemia mengingati kembali peristiwa-peristiwa satu abad keseluruhan sejak. 538 SM ( Dekri Cyrus dari Parsi, Isa 45.1 -4) ke akhir aktiviti Nehemia dalam 432 SM

[ 11] Perintah Ecbatana ( Ecbatana : Kota yang telah diterima pakai oleh Cyrus sebagai ibu Media dalam 549 SM ) 2Cr.36.22 - 23: Sekarang dalam tahun pertama Cyrus raja dari Persia , bahawa firman Tuhan mungkin perlu dipenuhi oleh Yeremia , Tuhan menimbulkan semangat CIROrey Parsi, dia telah membuat pengisytiharan juga ditulis di seluruh kerajaannya, berkata, 23 oleh itu firman Cyrus raja dari Persia , TUHAN Allah semesta langit , telah memberikan saya segala kerajaan di bumi, dan dia telah mendakwa saya untuk mendirikan sebuah rumah di Yerusalem , yang di Yehuda. Tiada sesiapa yang di antara kamu semua kaumnya , Tuhan Yehovah beliau saw , dan memanjat. Pemerintahan Cyrus telah ditemui oleh Hormuzd Rassam (1826-1910) di perpustakaan Ashurbanipal di Niniwe. Kini dipelihara di Muzium British. Pemerintahan Cyrus menuduh Nabónido tidak melindungi dan tanah bandar dan penduduk Babel. Nabonidus telah berpaling menentang kelas imam Babel untuk mengubah suai penyembahan Marduk , dewa perhimpunan berdaulat syirik Babilon. Beliau juga memaksa rakyat untuk perkhidmatan wajib ke negeri ini selama setahun. Kelas imam Babel dan bandar utama diserahkan kepada Cyrus, berjanji untuk memulihkan ini pemujaan tuhan-tuhan yang berlainan. A. Selari T. Victor Matthews dan Don Benjamin . Ed Sal Terrae , halaman 195.

[12 ] Ezra , sebagai hamba Bait Suci Yerusalem, cuba untuk menunjukkan bahawa bentuk logik satu-satunya kerajaan bagi Israel adalah teokrasi a. Pastikan itu kanun dikenali sebagai "Sejarah Deuterokanonika " (yang telah pun selesai apabila dia mula mengarang Ezra) dibentuk oleh Ulangan , Joshua, Hakim, I dan II Samuel I dan II Raja-raja dan I dan II buku. http://es.wikipedia.org/wiki/Libro_de_Esdras

[13 ] Perpustakaan Rujukan Microsoft ® Encarta ® 2005. © 1993-2004 Microsoft Corporation.

[14 ] Terdapat hubungan antara Dn . 5 Dn . 9 dengan kejatuhan empayar Babilon di tangan Cyrus I. Penaklukan ini telah dinubuatkan oleh Yesaya ( Isaiah 45,1-4 ) Dekri Cyrus dipenuhi dalam Kitab Ezra. Dengan cara yang sama bahawa dekri Artahsasta bertemu di dalam kitab Nehemia. Buangan dan jangka masa 70 tahun telah dinubuatkan oleh Yeremia (Yeremia 25.11 )

Comentarios

Entradas populares de este blog

ИССЛЕДОВАНИЕ . Мы живем , потому что Бог вдохнул жизнь в нас. По Фабиан Масса.

Дослідження . Один долар і масонські символи . За Фабіан Масса.

STUDY. El culto a la diosa Asera: ¿Es cosa del pasado o esta vigente? By Fabian Massa