Kajian . Celtic cuti solstis . Oleh Fabian Massa.

Diterjemahkan dari Bahasa Sepanyol ke Bahasa Melayu dengan Google Translator .Simbol Yule : Beri perhatian kepada swastika di tengah-tengah ditakhluk Sun dan roda zodiak.Seperti yang kita lihat dalam jawatan " Solstis Pagan Cuti [ 1]" yang solstis perkataan berasal dari bahasa Latin Solstitium " tenang matahari" adalah kali tahun apabila matahari tiba ke kemuncaknya lebih kurang jelas di langit, dan tempoh yang maksimum atau malam tahun ini, masing-masing [1].


Solstis berlaku dalam terbalik di hemisfera daratan:

        I. Hemisfera Utara: The Sun sampai solstis musim panas di Tropic of Cancer ( 20/21 Jun) dan musim sejuk di Capricorn ( 20/21 Disember).

      II. Hemisfera Selatan: The Sun sampai solstis musim sejuk di Tropic of Cancer (20/ 21 Jun) dan musim panas Kanser ( 20/21 Disember).

Dalam budaya Celtic , sambutan solstis musim sejuk dipanggil Yule . Yule ertinya masa roda tahun ini adalah pada ketika yang paling rendah, bersedia untuk bangkit semula.

Di Scandinavia terdapat tradisi untuk meraikan Yule dengan tarian dan parti. Juga dikorbankan babi bagi meraikan Frey , dewa cinta dan kesuburan, menurut kepercayaan yang mengawal cuaca dan hujan. Semasa perayaan Yule adalah log pembakaran Yule tradisional, batang pokok besar yang telah membara sepanjang musim perayaan bagi meraikan kelahiran matahari baru. Dari tradisi ini datang kek log Yule (log coklat ) hari ini yang dimakan pada hari Krismas.

Orang Celt kuno percaya bahawa pokok itu diwakili kuasa, dan kuasa itu dan membantu melindungi pokok itu. Dusun suci berkhidmat sebagai sebuah kuil untuk orang Jerman.
Bagi orang Gaul, pokok oak adalah pokok suci di Druid, Celtic imam penjaga tradisi, mistletoe dikumpul berikutan upacara suci.
Tradisi ini yang diwarisi melalui abad, adalah inspirasi untuk pokok Krismas semasa [ 3].Nota diekstrak daripada Wikipedia [4]:

Pada masa ini dalam neo- pagan [5 ] budaya, perayaan ini telah dibina semula dalam kumpulan yang berbeza, seperti dalam kes Wicca dan Asatru Agama Agama: satu cara untuk meraikan hari cuti adalah melalui "lapan cuti solar, " yang dipanggil biasa " Sabbats tahunan persidangan" .3 perayaan Yule diadakan pada solstis musim sejuk: di hemisfera utara , kira-kira 21 Disember, dan di hemisfera selatan , kira-kira 21 Jun.
Yule dan masa Natal , seperti "Pesta yalda " (satu cuti musim sejuk Iran ), adalah kuno Indo istilah yang digunakan untuk merujuk kepada tradisi lama diperhatikan perubahan semula jadi yang dihasilkan oleh putaran matahari mengelilingi bumi dan kesannya terhadap tanaman makanan semasa solstis musim sejuk atau solstis musim sejuk. Dalam sambutan masa Natal , kerana ia adalah adat untuk menyanyikan lagu-lagu untuk memberikan suasana yang santai. Malah konsep ini adalah makna Yule oleh dua kamus yang berbeza dari Oxford : Oxford Inglés Kamus dan Ringkas Oxford Kamus.
Orang yang tidak biasa dengan mitos Norse dan paganisme Eropah semata-mata tidak akan tahu untuk membezakan antara perkataan Yule ( Joul ) , Krismas dan Kelahiran , yang dalam erti kata yang sinonim dan vezantónimos sama. Penggunaan ini atau jangka masih kekal dalam banyak carols dan lagu-lagu Krismas, dan juga membuat kek atau kek yang dipanggil log Yule Yule atau log , merujuk terus ke batang ini upacara pesta purba.
Yule perkataan masih wujud di beberapa dialek Scotland , Julai jangka di Norway , Denmark dan Sweden, dan di Finland joulu istilah ini. Ia kini umumnya dianggap musim perayaan dari Krismas sehingga selepas pertama tahun ini atau, terutamanya di England , kepada Epiphany.

Ia adalah penting untuk memahami bahawa Krismas adalah hari cuti pagan , yang " mengkristiankan " oleh Gereja Roman (selepas abad keempat ). [6 ] Kini, selepas beberapa abad daripada " Tradisi Kristian " adalah hampir mustahil untuk membuang adat-adat ini . Tetapi sekurang-kurangnya kita boleh meraikan Kristus dan tidak jatuh ke dalam perlumbaan gila kepenggunaan sendiri "Roman Saturnalia. "


Minggu 70 adalah hampir bermula, Gereja: Ia masa untuk meninggalkan paganisme.

________________

[ 1] Inglés
http://www.lasemana70.com/2013/12/study-pagan-festivals-in-solstice-by.html
Bahasa Sepanyol
http://www.lasemana70.com/2013/12/studylas-fiestas-paganas-en-solsticio.html
[2 ] Sumeria, Akkadia , Babilon, Kasdim , Asyur , Mesir, Yunani , Rom, Celt , Gaul , Aztec, Maya , Inca.
[3 ] Inglés
http://www.lasemana70.com/2013/12/article-web-traditions-ignorance-betray.html ;
Bahasa Sepanyol
http://www.lasemana70.com/2013/12/articulo-web-tradiciones-que-por.html ;
[4 ] http://es.wikipedia.org/wiki/Fiesta_de_Yule
[5] neo- paganisme ialah satu set pergerakan moden rohani diilhamkan oleh pelbagai bentuk agama yang menyembah banyak pra-Kristian , sering dipasangkan dengan tafsiran agama ekologi moden. Pergerakan ini boleh dibahagikan kepada empat bidang utama: Sihir Tradisional, Wicca dan tradisi yang diperolehi , sinkretisme dan, akhirnya , pelbagai jenis Reconstructionist neopagan . Adalah dianggarkan bahawa di seluruh dunia terdapat kira-kira satu juta Neopagans .
[6 ] Lihat jawatan " Perayaan Pagan " Inglés
http://www.lasemana70.com/2013/12/study-pagan-festivals-in-solstice-by.html
Bahasa Sepanyol
http://www.lasemana70.com/2013/12/studylas-fiestas-paganas-en-solsticio.html


Comentarios

Entradas populares de este blog

ИССЛЕДОВАНИЕ . Мы живем , потому что Бог вдохнул жизнь в нас. По Фабиан Масса.

Дослідження . Один долар і масонські символи . За Фабіан Масса.

STUDY. El culto a la diosa Asera: ¿Es cosa del pasado o esta vigente? By Fabian Massa